ponuka programov
 
 

 PRIHLASOVACÍ FORMULÁR

  Programy organizujeme aj v školách a knižniciach, ktoré nie sú zapojené do projektu

Osmijankova literárna záhrada.

  • STOPY A SEMIENKA V OSMIJANKOVEJ LITERÁRNEJ ZÁHRADE 

Téma: čítanie ako hra. Hra na spisovateľov, ilustrátorov, prežívanie príbehov, rozvoj fantázie. Ucelený workshop zameraný na rozvoj čitateľských zručností. ČÍTANIE PRE RADOSŤ!Wink

  • PORTRÉT S KVETINOVÝMI VLASMI

Téma: naše pocity vyjadrené prostredníctvom zakvitnutých hláv. Aká kvetina by vystihovala charakter každého z nás? V čom sa líši držanie tela, chôdza, hlas, mimika, gestikulácia človeka veselého, smutného, nervózneho? K odpovediam nám pomôže poézia. 

  • MALÍ VEĽKÍ HRDINOVIA TAJOMNÉHO LESA  ALEBO FANTASTICKÝ SVET ROALDA DAHLA -SEMIENKO ZAKAZUJÚCE

Téma: odvaha, prekonávanie strachu, rozhodovanie, hrdinstvo - kombinovaný workshop s literárno-hudobno-výtvarnými aktivitami a prvkami tvorivej dramatiky. Súčasťou workshopu je prezentácia života a diela Roalda Dahla.

 

  • ZA DVERAMI JEDNEJ TRIEDY - SEMIENKO GUMOVACIE

Téma: školské radosti i trápenia, návrh  rozvrhu hodín. Krista Bendová ako žiačka. Inscenované čítanie na motívy Osmijankových školských rozprávok. 

  •  JEDEN ZA VŠETKÝCH - VŠETCI ZA JEDNÉHO 

Téma:vzájomná pomoc i napriek inakosti. Čo znamená dať niekom sľub a ako ho splniť? Vyskúšame si to prostredníctvom literárneho príbehu, aby sme sa presvedčili, že skutočné priateľstvo a záchrana planéty nepotrebujú prázdne gestá.

  •  KOŠATÝ PRÍBEH O STROME

Téma: ekologické a etické posolstvá. Ako poraziť ľudskú nenásytnosť, a egoizmus...Princezná, ktorá mala všetko, korčuliari, ktorí chceli všetku vodu sveta, Blöeglöek, ktorý veril, že zachráni strom...Bábkové predstavenie na motívy knižky Alexandry Salmely Strom. 

  •  MÔJ STRAKATÝ SMIECH ALEBO AKO SOM SA STAL SILNÝM

Téma: hendikepy, hľadanie vnútornej sily, tolerancia, priateľstvo. Ako sa cíti  človek, keď je iný? Workshop na motívy knižky Daniela Rušara Strakáč a Tíoni postavený na scénickom stvárnení témy.

  • VANDROVKA PO SLOVENSKU ALEBO REMESLO MÁ ZLATÉ DNO

Téma: domov, putovanie, staré remeslá. Inscenované čítanie spojené s putovaním Budkáčika a Dubkáčika. Hra na remeselníkov posilní a podporí talent detí.

  • NIE JE VŠETKO ZLATO, ČO SA BLYŠTÍ 

Téma: zázračné kľúče od sveta riekaniek, povedačiek, hádaniek rozprávok, príbehov Márie Ďuríčkovej. Kľúče od brány ľudovej slovesnosti. Bábkové predstavenie na motívy rozprávok Zlatá priadka a O Jankovi Polienkovi. 

  •  MOJA KAMARÁTKA TEKVIČKA

Téma: ako si vyberáme kamarátov. Dá sa priateliť s niekým, kto vyzerá úplne inak? Inscenované čítanie na motívy knižky Pat Zietlow Miller Sofia a tekvička a výtvarná diel?a.

  • ŤAŽKÁ HÁDANKA ALEBO ČO JE NAJDÔLEŽITEJŠIE NA SVETE? 

Téma: priateľstvo a dôležité hodnoty v živote. Pri inscenovaní príbehu o malom klbôčku vlny sa deti dozvedia ako sa Guľko narodil, ako žil na dedinskom dvore spolu so zvieratkami, ako každému pomáhal a po troške sa rozdával. Zamyslíme sa spoločne nad slovami uja Rexa: ...,,Čoby nie, všetci si pomáhame a po troške sa rozdávame. Len daj pozor, aby to nebolo na daromnice, ale na dôležité veci." Na motívy knižky Márie Ďuríčkovej O Guľkovi Bombuľkovi.

  •  NAČO NÁM JE HLAVA?

Téma: ako byť sám sebou. Inscenované alebo dramatizované čítanie na motívy Osmijankových rozprávok Kristy Bendovej a výtvarná diel?a.

  
  
  •  OSMIJANKO ROZPRÁVA AKO SA NARODIL A OSMIDUNČO AKO SA STRATIL

Téma: najlepší kamarát. Osmijanko vyberá zo svojej kapsičky okrem svojho životopisu aj rozprávky o tom ako sa Osmidunčo stratil a nakoniec pomocou 8. detektíva znovu našiel. Inscenované čítanie.

  
  • KTORÁ FARBA JE NAJDÔLEŽITEJŠIA NA SVETE ALEBO HRA NA TRIEDNY BAND

Téma:sila dobrých skutkov, tolerancia. Nadčasový a aktuálny rozprávkový pribeh Jaroslavy Blažkovej Mačky vo vreci presvedčí deti o sile dobrých skutkov a tolerancie. Spolu s hlavným hrdinom Ivanom prejdú strastiplnú cestu vyslobodenia mačiek a premeny zlej Kokrhely na dobrú babku. Nakoniec si vytvoria triedny band.

https://youtu.be/JDjA-VY6rek

  
  
  • DIEVČATKO S VEĽKOU FANTÁZIOU 

Téma:dobrodružstvá svojráznej Pippi. Rozvoj fantázie, dramatizované čítanie na motívy knižky Astrid Lindgrenovej Pippi Dlhá Pančucha a výtvarná diel?a.

  
© OSMIJANKO, n.o., 2024design: Mgr.art. Silvia Sekelová, code: Tomáš Bencso